Pivo, kto by ho nemal rád? Pivo je jeden z najobľúbenejších alkoholických nápojov s nízkym obsahom alkoholu v našej zemi.
Pochutnávajú si na ňom denne muži, ale aj ženy. Tento náš obľúbený nápoj počas horúcich letných dní vzniká kvasením cukornatého roztoku povarením s chmeľom, kvasený s pivovarskými kvasinkami.
Hlavnými surovinami pre výrobu piva sú voda, slad a chmeľ. Ako zdroj cukru sa prevažne používa škrob z jačmenného sladu. Výroba piva prechádza z prípravy mladiny cez hlavné kvasenie, dokvašovanie až zretím piva. Nasledujú záverečné úpravy piva, ako je filtrácia, prípadná pasterizácia a následné stáčanie piva do transportných nádob alebo sudov.
Pri výrobe zohráva veľmi dôležitú úlohu kvalita vody. Preto, znalosť charakteru miestneho vodného zdroja, ako aj jeho prispôsobenie na vylepšenie piva je rozhodujúcou súčasťou, najmä pre pokročilejších pivovarníkov. Vodu, ktorá sa pri výrobe piva používa rozdeľujeme na dva druhy:
- Varnú vodu, ktorej kvalita výrazne ovplyvňuje priamo chuť a kvalitu piva
- Úžitkovú vodu, ktorá slúži na čistenie, chladenie a stáčanie
Kvalita vody ako rozhodujúci faktor
Kvalita pitnej vody podlieha prísnym kontrolám ako z chemického tak z hygienického hľadiska. Okrem čistoty vody zohráva veľkú rolu aj tvrdosť, kyslosť a obsah solí vo vode. Všetky tieto atribúty majú veľký vplyv na výslednú chuť piva. Niektoré pivovary majú svoje zdroje pitnej vody, niektoré musia vodu upravovať pomocou rôznej filtrácie. Voda na prípravu tohto lahodného, zlatistého moku by vo všeobecnosti nemala obsahovať alkalické uhličitany, chlór, príliš veľa železa, mangánu a dusičnanov. Napríklad pri svetlých pivách je výrazne lepšie variť z mäkkej vody a naopak pri varení tmavých pívách nevadí použiť aj tvrdšiu vodu. Ak si rozbijeme takpovediac vodu na drobné zistíme nasledujúce fakty.
Ak si rozbijeme tak povediac vodu na drobné zistíme nasledujúce fakty:
- Vápnik je primárnym iónom, ktorý určuje „trvalú tvrdosť“ vody. Vápnik hrá v pivovarníckom procese viacero úloh, vrátane znižovania Ph počas rmutovania, napomáhania zrážania proteínov počas varu, zvyšovania stability piva a tiež pôsobenia ako dôležitej živiny kvasiniek.
- Horčík je potrebný pri stimulácií aktivity enzýmov pri kvasení.V niektorých prípadoch sa podobá vlastnostiam vápniku. Vyššia koncentrácia horčíku môže neskôr ovplyvniť horkosť piva.
- Železo v menšom množstve môže byť prínosom pre výslednú chuť a kvalitu piva, no vyšší výskyt železa degeneruje podporu kvasiniek.
- Mangán podporuje rozmnožovanie kvasiniek pri výrobe. Príliš vysoká hodnota spôsobuje podobné problémy ako, železo a môže tiež spôsobiť zakalenie piva.
- Sodík sa nachádza v niektorých vodách a chlorid sodný je hlavnou látkou, ktorá je rozpustená v slanej vode. Vo vysokej koncentrácií spôsobuje kyslosť/slanosť piva.
- Draslík môže mať podobne, ako sodík podobný vplyv na chuť piva. Vo väčšom množstve máva relatívne účinky a slanšiu chuť.
Pozrite si krátke video s celým procesom výroby piva
Ako ste si, teda mohli všimnúť kvalita vody veľmi ovplyvňuje chuť piva. Spomeňte si na náš článok, keď si budete nabudúce užívať chvíľku voľného času pri pive. Na zdravie!