Výroba potravín a nápojov spravidla vyžaduje veľké množstvo vody správnej kvality. Pitná voda, procesná voda, voda pre CIP, chladiaca voda, oplachová voda a kotlová voda sú príkladmi aplikácií, kde je potrebná úprava vody v jednom alebo viacerých stupňoch.
Vďaka dnešným komplexným zmenám v oblasti životného prostredia sa náklady na vodu a prístup k čistej vode stali hlavným problémom. Toto si vyžaduje technológie, ktoré umožňujú vyrobiť požadovanú kvalitu vody, ale tiež pomáhajú znižovať spotrebu vody.
Voda, vrátane významu ako surovina na výrobu, má tiež využitie v podobe chladiaceho média, ako východisko pre varenie a výrobu pary, ako čistiaci a oplachovací prostriedok. V týchto prípadoch je pre potravinársky podnik vysoko prínosné, aby používaná voda prešla úpravou tvrdosti.
Vysoká tvrdosť vody spôsobuje vznik vodného kameňa, naopak nízka tvrdosť vody spôsobuje jej agresivitu
a teda väčšie riziko vzniku korózie (význam pre výrobu pary). Obidva účinky sú nežiaduce pre výrobné a prevádzkové zariadenia a ignorovanie ich eliminácie môže byť jedným z faktorov negatívne ovplyvňujúcich výšku prevádzkových nákladov podniku.
Úprava vody odstraňuje z vody usadeniny a vodný kameň vo výrobe. Procestná voda spĺňa prísne parametre podľa technických požiadaviek.
Úprava zabezpečuje vysokú výstupnú kvalitu vody. Znižuje náklady na prevádzku a výrobu a spĺňa tie najprísnejšie kvalitatívne a hygienické kritériá.