Blog plný vody1.12.2017

Z odpadu záchranca čistej vody

Po vode je káva tým najobľúbenejším nápojom na svete. Káva je jednoducho skvelým spoločníkom a životabudičom.

Zemitá aróma kávy v dopoludňajších hodinách je skvelá na to, aby ste sa ráno prebudili. Ale vedeli ste, že pomocou vytvoreného filtra z usadenín od kávy dokáže vyčistiť vodu od rôznych nežiadúcich látok? Hľadanie praktických a trvalo udržateľných spôsobov dekontaminácie vody sa stáva čoraz dôležitejšie vzhľadom na čoraz nebezpečnejšiu úroveň olova v pitnej vode nachádzajúcom sa v mnohých starších domoch a budovách. Každý rok, výrobcovia kávy, reštaurácie a kaviarne na celom svete produkujú približne šesť miliárd ton odpadu z kávy. Nová štúdia poukazuje na nekonvenčné používanie miliónov ton použitej kávovej usadeniny, ktorej sa každý deň zbavujeme. Výskum ukázal, že káva je vyrobená z chemických zložiek, ktoré sú naozaj dobré pri zachytávaní ťažkých kovov, ako je ortuť a olovo, ktoré sú bežnými látkami znečisťujúcimi vodu. Je to však neefektívna metóda čistenia vody, pretože akonáhle dávkujete kávu do vody, je ťažké ju potom dostať preč. Výskumníci tak vylisovali kávové zrno vo forme hubovitého filtra, ktorý absorbuje ťažké kovy z vody. Tento výrobok môže pomôcť znížiť množstvo odpadu, ktorý vytvárame. Je to celkom pohodlné riešenie. A hoci ľudia už predtým recyklovali odpad z kávy na hnojivá, krmivo pre zvieratá a dokonca aj bionaftu, neexistoval efektívny spôsob, ako by sa doteraz káva využívala na filtráciu vody. Chemikálie v káve, ako sú mastné kyseliny, celulóza a polyfenoly, sa viažu na ťažké kovy rovnakým spôsobom ako aktívne uhlie, ale po jej vsypaní do vody sa táto kávová usadenina musí nejakým spôsobom z vody odstrániť. Na výrobu penového filtra vedci sušili staré kávové usadeniny z miestnych barov do prášku a zmiešali ju so silikónom a cukrom. Po stuhnutí tejto zmesi ju namočili do vody, aby sa rozpustil cukor a vznikli tak otvory na vytvorenie absorpčnej štruktúry. Penový filter z kávy dokáže odstrániť 99% olova a ortuťových iónov z pokojnej vody v priebehu 30 hodín a 67% z tečúcej vody. Tím vedcov pracuje na zlepšení zloženia kávy a silikónovej zmesi, tak, že môže byť nakoniec jediným filtrom, ktorý budete potrebovať. Vedci tiež experimentujú s inými odpadovými materiálmi z poľnohospodárskeho a potravinárskeho priemyslu, ktoré môžu mať rôzne chemické vlastnosti a mohli by pomôcť odfiltrovať iné chemikálie. Je veľmi dôležité nájsť nové zdroje na výrobu polymérov – materiálov, ktoré sú opakovane použiteľné a ktoré môžu nahradiť materiály na báze ropy, ktoré v súčasnosti používame.

Ak sa Vám článok páčil, môžete ho bezplatne zdieľať na svojom webe s uvedením spätného odkazu.

Zdielajte aj na sociálnych sieťach:

Blog

Novinky a aktuality

Používate zastaralý prehliadač. Môžete si ho aktualizovať na tejto stránke.