Blog plný vody27.10.2017

Mikroguličky – ešte ste o nich nepočuli?

Mikroguličky – ešte ste o nich nepočuli?

Vedeli ste čo pridávajú kozmetické spoločnosti na „čistenie“ do rôznych anti-akné či peelingových krémov a zubných pást? Zvyčajne ide o malé plastické mikroguličky s veľkosťou od 0,0004 do 1,24 milimetra. Môžete sa im vyhnúť tým, že zistíte, či je na zozname zložiek výrobku uvedený plast – možno polyetylén alebo polypropylén.

Ale koľko škody môže urobiť niečo také maličké?

Mikroguličky môžu byť síce malé, ale spôsobujú veľké problémy pre naše životné prostredie a naše zdravie. Predpokladá sa, že plast je hlavnou zložkou, ktorá znečisťuje oceány. Nedávno vedci zo Štátnej univerzity v New Yorku našli obrovské množstvo plastu v najväčšom sladkovodnom ekosystéme na Zemi, vo Veľkých kanadských jazerách. Keď tieto prakticky nezničiteľné guličky vstúpia do vody, priťahujú toxické látky, ako sú PCB (polychlórované bifenyly) . Toto znečistenie predstavuje nebezpečenstvo pre vodné živočíchy tým, že bráni správnemu fungovaniu zažívacieho systému zvieraťa, zasahuje do reprodukcie a prináša škodlivé chemikálie, ktoré môžu dokonca zabiť živočíchov žijúcich vo vodách. Výskumy potvrdili, že rozrezané ryby sú častokrát „vyzdobené mikrogličkami. Tieto ryby sa môžu dostať až na potravinový reťazec až po naše jedlá.

Pozrite si krátke video o kolobehu vyrobených mikroguličiek. Angličtina sa zíde 🙂

Ak si stále myslíte, že mikroguličky sú problém, ktorý sa týka iba rýb, zvážte to. Zubní lekári vyjadrili obavu, že mikroguličky, ktoré sa zámerne pridávajú do zubnej pasty, uviaznu v ďasnách pacientov a zachytávajú škodlivé baktérie. Maličké kúsky plastu používané v produktoch osobnej starostlivosti sú navrhnuté tak, aby sa po použití dostali do kanalizácie a putovali ďalej do našich jazier, riek a oceánov – hovoríme o miliardách nových mikroguličiek každý deň. Mikroguličky sú zložité na odstránenie, pretože väčšina odpadových vôd nie je vybavená na filtrovanie takých jemných častíc. Zariadenia na čistenie odpadových vôd by mohli byť dodatočne vybavené, ale bolo by to príliš nákladné. Niektoré štáty prijali efektívnejší prístup k obmedzeniu používania mikroguličiek a ich používanie zakázali. Niektoré veľké spoločnosti prestali používať mikroguličky alebo ich postupne ukončujú. Očakáva sa, že Európska únia zváži zákaz ich používania v kozmetike. Ale najrýchlejším riešením je pre spotrebiteľov jednoducho ich prestať používať.Nie každé peelingové, ošetrujúce krémy používajú plastové mikroguličky, veľa vyšších kozmetických výrobkov používa piesok, cukor, soli alebo diamantové kryštály. Ak v súčasnosti používate čistiaci prostriedok na tvár s obsahom týchto plastových častíc, premýšľajte nad zmenou značiek, až kým zmeny nenadobudnú účinnosť. Jednoduché čistenie môže byť vykonané pridaním cukru do vášho denného čistiaceho prostriedku alebo vytvorením pasty zmiešaním kokosového oleja alebo medu s citrónovou šťavou a cukrom. Takže pokiaľ aj Vám záleží na životnom prostredí určite porozmýšľajte o používaní produktov s obsahom mikroguličiek. My sme ich prestali používať už dávno.

Ak sa Vám článok páčil, môžete ho bezplatne zdieľať na svojom webe s uvedením spätného odkazu.

Zdielajte aj na sociálnych sieťach:

Blog

Novinky a aktuality