Tvrdosť vody spôsobuje prítomnosť minerálnych látok (uhličitan vápenatý) vo vode, ktoré sa prirodzene vyskytujú v prírode a ich množstvo záleží od geologickej skladby podložia. V závislosti od množstva týchto minerálnych látok môže byť voda mäkká, stredne tvrdá, tvrdá alebo až veľmi tvrdá.
Odhaduje sa, že až 75% domácností na území Slovenska má problémy s tvrdou vodou a vodným kameňom. Na základe toho je úprava vody a odstránenie vodného kameňa čoraz častejšia. Vedeli ste, že prevádzkové náklady vykurovacích zariadení s vrstvou vodného kameňa sa zvyšujú? Už 1mm vrstva nánosu vodného kameňa dokáže zvýšiť náklady na prevádzku približne o 10%.
Vysokým obsahom minerálnych látok tvrdá voda spôsobuje tvorbu vodného kameňa. Vodný kameň ma najväčší dopad v domácnosti na rozvody vody, vodovodné batérie, sanitu, elektrické spotrebiče, ktoré prichádzajú do kontaktu s vodou, vykurovacie telesá ako aj na čerpaciu techniku v prípade použitia studničnej vody.
Zabraňuje ich správnemu fungovaniu a robí ich energeticky neefektívne. Vodný kameň spôsobuje zvýšenie spotreby elektrickej energie až o 30 %. V najhorších prípadoch môže vodný kameň úplne znemožniť ich prevádzku.
Meranie tvrdosti vody prebieha v nemeckých stupňoch °dH alebo v mmol/l. 1 mmol/l je v prepočte 5,61 nemeckých stupňoch.
Na Slovensku je viac, ako 90% domácností, v ktorých sa vyskytuje problém s tvrdou vodou. Podľa Vyhlášky Ministerstva zdravotníctva SR č. 247/2017 Z. z. sa odporúčaná tvrdosť pitnej vody (obsah vápnika a horčíka) pohybuje medzi 1,1 až 5 mmol/l (t. j. tvrdosť vody 6,16 až 28 °dH). Hodnoty sa v daných regiónoch líšia.
Chcete vedieť akú máte tvrdosť vody vo vašom okrese ? Pozrite si našu mapu tvrdosti vody na Slovensku, kde môžete vidieť ako sú na tom okresy na Slovensku a aká je tvrdosť vody práve u vás.
Negatívnym vplyvom veľmi tvrdej vody je zvýšené zdravotné riziko na organizmus. Vysoké množstvo anorganických minerálnych látok v organizme nadmerne zaťažuje obličky, tráviaci trakt a pečeň. Prispieva k tvorbe obličkových kameňov a má negatívny dopad na ľudský organizmus pri zvýšenej fyzickej aktivite. Vodu so stredným stupňom tvrdosti môžeme považovať za najvhodnejšiu pitnú vodu.
Tvrdosť vody sa v dnešnej dobe dá efektívne riešiť za pomoci rôznych moderných filtračných technológii na odstránenie vodného kameňa. Existuje viacero spôsobov úpravy tvrdej vody. Centrálne pre celý objekt alebo lokálne na jednom výstupe. Zariadenia sa dajú nastavovať pre dosiahnutie ideálnych parametrov tvrdosti vody.
Najefektívnejším a ekonomickým riešením pre odstránenie tvrdej vody a vodného kameňa je úprava vody pomocou zmäkčovača vody.
0 – 0,70 mmol/l | (0° – 3,92°dH) | Veľmi mäkká voda |
0,71 – 1,42 mmol/l | (3,92° – 7,95°dH) | Mäkká voda |
1,43 – 2,14 mmol/l | (7,96 – 11,99°dH) | Stredne tvrdá voda |
2,15 – 3,20 mmol/l | (12,00°– 17,92°dH) | Tvrdá voda |
3,21 – 5,40 mmol/l | (17,93°– 30,24 °dH) | Veľmi tvrdá voda |
Stupnica tvrdosti vody sa uvádza v jednotkách mmol/l. Ale v praxi sa môžete stretnúť aj s nemeckým stupňom označenia, tzv. °dH.
1 mmol/l = 5.6077 °dH
1 °dH = 0,18 mmol/l