Rozbor vody v Považskej Bystrici
Územie mesta má rozlohu 89,49 km2 a rozprestiera v údolí Javorníkov, Strážovskej hornatiny a Bielych Karpát, cez ktoré preteká rieka Váh, čo vytvára krásnu prírodnú scenériu.
V tomto regióne májú obyvatelia veľké bohatstvo. Kvalitnú a jedinečnú vodu. Jediná úprava vody je takzvaná hygienizácia. To si však vyžaduje hygienická a potravinová norma, čiže v pitnej vode z verejného vodovodu musí byť zvyškový chlór v objeme 0,05 až 0,3 miligramu na liter, čo sa kontroluje. Pridáva sa ako minimálna stopa, ktorá musí byť.
Voda z krasovo-vápencových výverov je trošku tvrdšia, teda viac vápencová, ale o to chutnejšia. Táto voda je perlivejšia, ostrejšia v porovnaní s inými. Všetky kupované, balené vody sú v tomto prípade zbytočné, lebo z vodovodu tečie tá najzdravšia, najchutnejšia voda, aká sa na Slovensku nachádza.
Aké sú najčastejšie problémy s vodou v meste Považská Bystrica ?
Pri rozboroch vody v meste Považská Bystrica, sme zistili najčastejšie sa vyskytujúce problémy vo vode a tými sú:
Ako daný problém vzniká?
TVRDOSŤ VODY a tým aj usádzanie vodného kameňa sú soli vápnika a horčíka, ktoré sa do vody dostávajú prirodzeným spôsobom a to z hornín ktoré sú obsiahnuté v pôde a cez ktoré preteká.
Dostáva sa do vodných zdrojov tým, že podzemná voda preteká mangánovým alebo železitým podložím a naviaže ho na seba.
Čo dané problémy s vodou spôsobujú?
Veľmi tvrdá voda nie je ideálna na pitné účely. Anorganické minerály vo vode nevie telo v plnej miere využiť a preto ich musí filtrovať samé. Dôsledkom je nadmerná záťaž obličiek a tráviaceho traktu. Veľmi citlivá na vyoskú tvrdosť je samotná pokožka, ktorá reaguje podráždením alebo začervenaním. Pre ľudí trpiacich kožnými alergiami je tvrdá voda nevhodná na osobnú hygienu. Zvýšený obsah minerálnych látok neprospieva ani kvalite vlasov.
Železo vo vode vo zvýšenej miere negatívne ovplyvňuje pitnosť vody z dôvodu zdravotných rizík. Ako ťažký kov, zaťazuje organizmus. Primárne sa prejavuje na sanite a spotrebičoch nepríjemným hnedým zafarbením, ktoré je náročné odstrániť a sprievodný jav je zápach po skazených vajciach a zakalená voda.
Mangán vo vode vo zvýšenej miere negatívne ovplyvňuje pitnosť vody z dôvodu zdravotných rizík. Ako ťažký kov zaťazuje organizmus. Okrem iného sa prejavuje aj na sanite a spotrebičoch nepríjemným čiernym zafarbením, ktoré je náročné odstrániť. Často krát musia byť spotrebiče vymenené lebo sú v dôsledku mangánu nefunčné alebo majú zvýšené energetické nároky.
Ako sa dané problémy dajú vyriešiť?
Všetky vyššie spomenuté problémy s vodou, je možné odstrániť správne zvolenou úpravou vody.
Odstráneniu železa, mangánu a zvýšenej tvrdosti vody predchádza komplexná analýza konrétneho typu vody. Následne sa určuje najvhodnejší spôsob filtrácie.
Tvrdá voda sa najčastejšie odstraňuje zmäkčovacími automatickými stanicami, ktoré pracujú na báze iónovýmeny. Následne zachytené látky odplavuje do odpadu.
Železo a mangán sa z vody odstraňujú podobným spôsom ako tvrdá voda a teda automatickými stanicami ale používajú sa rôzne filtráčné médi, ktoré sú tieto látky schopné zachytiť a odviesť do odpadu. Následne sa navrhne systém buď na báze iónovýmeny alebo filtrácie za pomoci areačného procesu.
Aká je približná cenová hladina úpravy na dané problémy?
Toto je veľmi individuálny údaj. Cenové rozpätie technológie pri lokálnej úprave sa môže pohybovať na úrovni cca 500-700 € a centrálnej technológie pri riešení MB do cca 1 000 €.
Pri riešení Mn, Fe, dH je to od 1000 € do 2 000-3 000 €, záleží od rozsahu problému.
Pri riešení NO3 je to pri lokálnej forme cca 500 € a centrálnej cca 1 500 €.
Toto sú ceny centrálnych technológii pokiaľ sa jedná o najštandardnejšie spotreby vody pri jednej domácnosti.